Dieronvriendelijke merino wol? Niet bij Thermowear!
Op maandag 13 oktober 2014 heeft Radar een reportage uitgezonden over (veelal Australische) merinowol. Helaas worden de schapen van wie deze wol komt niet in alle gevallen even goed behandeld. Ze worden op hardhandige wijze geschoren en bovendien vindt er, tegen afspraken met de overheid in, mulesing plaats. Hierbij wordt de huid bij de billen van het schaap weggesneden, zodat hier geen wol groeit en er minder infecties op kunnen treden. Dit levert uiteraard verschrikkelijke pijn voor het schaap op.
Bij Thermowear verkopen wij veel artikelen waar merinowol in verwerkt is. Het spreekt voor zich dat wij absoluut tegen dit soort praktijken zijn. Daarom werken wij uitsluitend samen met bedrijven die diervriendelijke merino wol gebruiken. Deze merken spreken zich luid uit tegen de merino-bioindustrie zoals deze op Radar wordt getoond, en controleren bovendien regelmatig of hun leveranciers zich aan de afgesproken standaarden houden.
BAA-code van Icebreaker merino
Een voorbeeld van een bedrijf wat zich inzet voor diervriendelijke merino wol is Icebreaker. De leveranciers van Icebreaker zijn contractueel verplicht om hun dieren vrije uitloop te gunnen. En in Australië is vrije uitloop precies wat het woord zegt: er zitten geen hekken om het land rondom de boerderij. Er is dus volop ruimte voor de schapen om lekker zichzelf te zijn. Ook ondergaan deze schapen geen mulesing, maar krijgen zij bijvoorbeeld antibiotica waarmee een eventuele infectie wordt behandeld. Icebreaker levert bovendien met elk van hun producten een zogenoemde BAA-code mee. Dit is een code waarmee je de route die de merino wol die in jouw artikel zit verwerkt kan terugzien, zelfs tot aan de boerderij van herkomst. Zij doen er dus alles aan om diervriendelijke merino wol te garanderen. Maar ook andere bedrijven, zoals Bergans of Norway spreken zich uit tegen het slechte behandelen van deze schapen. Zij hebben soortgelijke afspraken met hun leveranciers gemaakt, en houden hier ook toezicht op.
Thermowear doet er dus alles aan om te zorgen dat alleen diervriendelijke merino wol op onze planken terecht komt, en dat de schapen van wie de wol afkomstig is een zorgeloos leventje hebben. En dat is voor iedereen een prettige gedachte.
Meer informatie kun je onder andere lezen op de website van Icebreaker zelf, klik hier.
Daniel van den Hoek
Geplaatst op woensdag 1 februari 2017 17:21
Hi Bert, je kan onder andere bij Icebreaker op de website hier wat teruglezen: http://eu.icebreaker.com/en/icebreaker-ethics/how-we-treat-animals.html. Ook Bergans heeft er een stuk over op de website staan: https://www.bergans.com/About-us/CSR/Code-of-Conduct. Alle merken die je bij Thermowear kan kopen zijn 100% diervriendelijk. Schapen scheren is voor ons Westerlingen misschien niet altijd fijn om te zien, maar in Schotland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en bijvoorbeeld Australië zitten échte professionals die precies weten wat ze doen. Bovendien moeten alle boeren die meewerken contracten onderteken die de garantie geven dat de dieren goed behandeld zijn. De merken op hun beurt moeten dat ook en dat is weer vastgelegd in overkoepelende organisaties die controles uitvoeren op de behandelingen.
Ik hoop dat ik je vraag je goed beantwoord heb en als er toch nog vragen zijn hoor ik het natuurlijk graag!
Toon meer