Dit is hoe thermokleding werkt
Thermokleding draag je direct op je huid en kan gemaakt zijn van merino wol, katoen, viloft, angora of een synthetisch materiaal. De bedoeling van thermokleding is dat het je lichaamstemperatuur helpt reguleren en tegelijkertijd probeert om het overtollige zweet af te voeren zodat je huid droger blijft.
Dikke thermokleding is warm in de winter
Als je een dik thermoshirt draagt blijft er veel lucht in het shirt aanwezig. Een goed thermoshirt zit niet strak en daarom houd je tussen het thermoshirt en je huid wat ruimte over. Ook hierin kan lucht zich ophopen. Deze stilstaande lucht vormt een buffer tussen jou en de buitenlucht en is door het lichaam zelf heel gemakkelijk op temperatuur te houden. Je creëert als het ware een spouwmuur om jezelf heen; super goed geïsoleerd dus!
Hele dikke thermokleding houdt meer lucht vast en is dus veel warmer. Je kan met dikke thermokleding dus prima op expeditie naar Lapland of sneeuwscooter tochten maken in Zweden.
Hele dunne thermokleding die strak zit houdt veel minder lucht vast en is dus niet zo geschikt om te dragen als het vriest. (Weinig lucht = weinig isolatie.)
Dunne thermokleding voert zweet het beste af
Hele dunne thermokleding is vooral geschikt als je gaat sporten. Dun thermo ondergoed is in staat om het zweet snel van je huid te plukken en door te geven aan de volgende kledinglaag. Vaak zijn deze materialen als het ware allergisch voor zweet en vocht waardoor het vanzelf aan de buitenzijde van de kleding terecht komt. Hierdoor blijft je huid langer fris en droog aanvoelen.
Strak en dun ondergoed draag je dus als je gaat bewegen en zweten. Dat kan in de kou zijn, maar ook in de zomermaanden natuurlijk!
Samengevat kun je het volgende zeggen over thermokleding: dikke thermokleding is warmer, maar voert zweet iets minder snel af en dun thermo ondergoed is frisser, maar voert zweet juist heel goed af.
Gebruik de Thermowear Keuze Hulp als je niet weet wat je nodig hebt
Als je niet weet welke thermokleding je nodig hebt voor jouw sport of activiteit dan kun je gebruik maken van de Thermowear Keuze Hulp. Je kiest heel eenvoudig in één stap direct de juiste thermokleding.
Ohja, voor ik het vergeet: het is beter om geen katoen te nemen in je thermo ondergoed. Katoen houdt zweet vast en droogt heel erg langzaam, net zoals een theedoek dat doet. Merino wol is veruit de beste optie om jezelf lekker warm te houden in de winter en ga je sporten dan kun je beter een strakke baselayer nemen van bijvoorbeeld Craft.
Bekijk ook het antwoord op de vraag: wordt thermokleding vanzelf warm?