Hoe werkt thermokleding?
Als specialist op het gebied van thermokleding en ademend technisch ondergoed krijgen wij vrij vanzelfsprekend veel vragen over hoe thermokeding nou eigenlijk werkt. En het is natuurlijk een heel goede vraag!
Hoe werkt thermokleding?
Veel mensen die op zoek zijn naar goed thermo ondergoed maar er nog niet veel van af weten denken dat thermokleding van zichzelf verwarmt. Dus alleen het aantrekken van het ondergoed zou er al voor moeten zorgen dat je het warm krijgt. En dat is een misvatting, want in werkelijkheid gaat het iets anders.
Warmte ontstaat door beweging. Als je het koud hebt en je begint als een tierelier met je armen te zwaaien, dan zul je merken dat je het warmer krijgt. Als je op het ijs of in de sneeuw staat en je doet helemaal niets, dan krijg je het nooit warm. Een beetje ijsberen is vaak al te weinig om van echt bewegen te spreken.
OK, ik begrijp het: ik beweeg veel dus krijg ik het warm. En nu? Wat doet de kleding dan?
Hoe meer kleding je aan hebt, des te warmer heb je het. Tenminste, als je beweegt. Echter, de technieken van de laatste jaren zijn zo vreselijk snel gegaan, dat het niet meer nodig is om drie, vier of zelfs vijf lagen kleding over elkaar te dragen. De thermokleding van vandaag de dag is prima in staat om je lichaam warm te houden, zelfs als je maar twee lagen kleding aan hebt. (Als je maar blijft bewegen!)
Lichaamswarmte vasthouden
Door beweging, die je zelf veroorzaakt, ontstaat er warmte van het lichaam. En door de onderkleding hier op aan te passen kun je reguleren hoeveel van die warmte snel of langzaam weg mag vloeien naar buiten toe. Trek je de dikste thermokleding aan en je gaat stevig hardlopen in de winter, dan zul je merken dat je het veel te warm krijgt. Ga je vervolgens stilstaan in de kou en je hebt een lekkere dikke thermolaag aan, dan hou je het best een tijd vol.
De thermokleding is in staat om de warmte die je produceert snel of langzaam te laten ontsnappen. Heb je behoefte aan veel warmte, dan draag je een dikker thermoshirt. Ga je serieus hardlopen dan is een veel dunner thermoshirt meer dan genoeg. Vooral ook omdat bij de warmte ook zweet vrij komt en die wil je natuurlijk wel snel afvoeren naar buiten toe.
Goede thermokleding
Goede thermokleding houdt genoeg warmte vast en is in staat om het transpiratievocht (het zweet) goed af te voeren zodat je geen natte rug krijgt bijvoorbeeld.
Als je van te voren goed nadenkt over wat je gaat doen en in welke temperatuurzone je dat gaat doen, en je daar vervolgens je kleding op aanpast, zul je merken dat je veel comfort zult hebben van je thermokleding.
Bestaat er zo iets als de beste thermokleding?
Daar kunnen we kort over zijn: nee, die bestaat niet. Dat komt omdat niet elk thermoshirt of elke thermobroek geschikt is voor iedere activiteit. Daarnaast speelt ook de persoonlijke voorkeur een hele grote rol, want de ene heeft genoeg aan een synthetische thermobroek, terwijl de andere een volledige merino wollen thermobroek wil hebben. Zo geldt dat ook voor de thermoshirts. Geen mens is uniek en geen activiteit hetzelfde. Luister naar je lichaam en pas je kleding hier op aan.
Het kiezen van de juiste thermokleding kan een hele opgave zijn. Dat weten wij als geen ander. Laat je in ieder geval niet aansmeren dat de kleding vanzelf verwarmt, want dat is niet mogelijk. Tenzij je er een batterij in stopt (Odlo I-thermic - dit verkopen we bewust niet!). Goed thermo ondergoed houdt lichaamswarmte vast zodat je daarmee langer buiten kunt zijn in de kou.
Vragen over thermo ondergoed en thermokleding? Vraag het gewoon aan ons! Wij zijn tenslotte de specialist!
Sinds 2007 gaan we op zoek naar de beste en nieuwste thermokleding. Kwaliteit en materiaalkeuze is voor ons heel belangrijk. De ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden ons derde belangrijk aandachtspunt. Wij zijn trotse verdeler van Odlo, Craft, Woolpower, Helly Hansen, Icebreaker, Löffler, ...
[update: aug2020]
Daniel van den Hoek
Geplaatst op zaterdag 25 februari 2017 15:51
Hi Andrea,
Het dragen van twee lagen thermokleding heeft niet zo veel zin. Het is beter om te investeren in een goede basislaag (thermokleding) en een isolerende midlayer (een fleece bijvoorbeeld). Zo blijft er meer lucht in je kleding hangen en dat is voor het lichaam makkelijker warm te houden.
Je kan wel hele dikke thermokleding dragen en een dikke fleece, bijvoorbeeld. Dat is behoorlijk effectief om veel warmte vast te houden. Er zorg er verder voor dat de wind geen kans krijgt, want hierdoor koel je het snelst af.
Als er nog vragen zijn hoor ik het natuurlijk graag!
Met vriendelijke groet,
Daniel van den Hoek
Toon meer