Icebreaker merino, fijn voor ieder dag!
Icebreaker merino thermo ondergoed.
'Het voelde zacht, zag er prachtig uit en was compleet natuurlijk. Niets zoals de wol die ik als kind had, die veel zwaarder en kriebeliger was. Bovendien kan je dit spul in de wasmachine gooien'. Aldus Jeremy Moon, oprichter van Icebreaker. En natuurlijk heeft hij gelijk, merino wol is niets zoals andere wolsoorten. Icebreaker is al 20 jaar gespecialiseerd in het gebruik van deze zachte, volle wol uit de Australische en Nieuw-Zeelandse uitlopers.
Vanuit de slaapkamer
Het was tot 25 jaar geleden helemaal niet gebruikelijk om merino wol voor outdoorartikelen te gebruiken. Pas nadat Jeremy in contact kwam met een schapenhouder en de merino wol kon voelen, was hij overtuigd van de mogelijkheden van het materiaal. Vanaf dat moment werkte hij non-stop vanuit zijn slaapkamer om merino wollen kleding aan de man te brengen. En dat ging niet van een leien dakje: de mouwen van de eerste levering truien waren 15 cm te kort. Desalniettemin werden mensen toch verleid door de voordelen van merino wol en groeide Icebreaker uit tot het bedrijf wat het nu is.
Verschillende lijnen
En dat beperkt zich niet alleen tot truien: Icebreaker heeft verschillende lijnen, elk met verschillende voordelen. Zo is er de Icebreaker Ultralite, een heerlijk luchtig en fris ondergoed voor de zomer. Het is gemaakt van een mix van merino wol en wat lycra, wat een fijne combinatie is wanneer je veel zweet omdat het vocht snel wordt afgevoerd. Voor de gematigde temperaturen is er ook de Icebreaker Light-lijn, een allround basislaag die je zowel als enkele laag of onder andere kleding kan dragen. Fijn voor als je het snel koud hebt, en makkelijk te combineren op de echt koude dagen met bijvoorbeeld een fleecetrui. En voor de koude winter is er ook nog Icebreaker Warm. Met 260 gram 100% merino wol per vierkante meter is dit een van de dikste en comfortabele lijnen in zijn soort.
Diervriendelijk
En met alle commotie rondom merino wol is het ook fijn om te weten dat Icebreaker de grootste moeite doet om te zorgen dat hun merino wol diervriendelijk wordt verkregen. Zo hebben zij strikte afspraken met hun leveranciers. De schapen zijn 'free-range', en staan dus niet in een omheinde weide maar trekken gewoon rond in de landen rondom de verschillende boerderijen. Ook keurt Icebreaker het omstreden 'mulesing', oftewel het afsnijden van de huid bij de billen van het schaap om infecties te voorkomen ten zeerste af, en dit is ook contractueel vastgelegd met hun verschillende leveranciers. Om bovendien transparant over hun artikelen te zijn, kan je door middel van een BAA-code die in het kledingstuk te vinden is terugvinden van welke boerderij de merino wol precies afkomstig is. Kan je een bezoekje brengen, als je toch in de buurt bent!