Kleden in laagjes, dit is hoe het werkt!
Kleden in laagjes? Zo doe je het!
Je wordt er mee om de oren gesmeten door webwinkels, gewone winkels en iedereen die verstand heeft van thermokleding en er wat over wil roepen, maar ik kom echt heel veel verschillende en misleidende verhalen tegen over het kleden in laagjes. Maar hoe werkt het nou echt? Thermowear legt je uit hoe je je het beste kunt kleden in laagjes om jezelf te beschermen tegen de kou.
En hier komen de kledinglagen op de hoek kijken
Omdat zweet een kant op moet (het liefst naar buiten toe) en omdat je warm wil blijven vraag je eigenlijk twee dingen tegelijk: het afvoeren van zweet is vaak warme vochtige lucht, maar die warme lucht heb je ook nodig om überhaupt warm te blijven. Dat is een lastig verschijnsel, maar gelukkig hebben ze hier tegenwoordig wat op gevonden: kleden in laagjes.
De eerste laag: thermokleding, thermo ondergoed of baselayer
De eerste laag kleding die je draagt is het thermo ondergoed. Andere benamingen zijn thermokleding, thermisch ondergoed, baselayer. Deze kleding-laag draag je direct op de huid. Wat thermokleding dan net doet leggen we hieronder uit!
Hoe werkt thermokleding?
Isolatie van je lichaamstemperatuur
Het grootste voordeel van thermokleding is dat deze eerste kleding laag je lichaamswarmte zal vasthouden en dus zorgt voor het op peil houden van je lichaamstemperatuur. Je lichaamswarmte blijft als het ware in je ondergoed hangen wat zorgt voor een goede isolatie zowel bij koud als warm weer. Deze stilstaande lucht vormt een de perfecte isolatie. Vergelijk het met de isolatie van je woning.
Je huid blijft droog!
Een tweede belangrijk voordeel van thermo ondergoed is dat het je zweet van je huid plukt zodat je huid droog blijft. Dit zweet komt vrij door beweging. Goede thermokleding absorbeert overtollig zweet en voert dit naar buiten af hier wordt het doorgegeven aan de tweede laag (midlayer) of kan verdampen (als je slechts 1 laag draagt).
Veel bewegingsvrijheid
Het derde voordeel van een goede baselayer is dat door de ergonomische pasvorm en de elasticiteit de maximale bewegingsvrijheid behouden blijft. De betere thermokleding is ook voorzien van platte naden en dat in combinatie met een raglan patroon. Dit zorgt ervoor dat de thermokleding niet gaat schuren of irriteren.
Kleden in laagjes is heel effectief om jezelf te beschermen tegen de kou
Dus nu hebben we goede thermokleding dat je lichaamstemperatuur goed isoleert en je zweet absorbeert en doorvoert. Deze “baselayer” is de basis voor de rest van alles wat je nog gaat aantrekken. Laat het kleden in laagjes beginnen!
Tweede laag: Midlayer
De tweede laag die je over je thermokleding draagt is een midlayer (trui, fleecetrui, blouse, sweater, ...) Deze laag bedekt je ondergoed en heeft eigenlijk als belagrijkste doel om nog meer lucht (lichaamswarmte) vast te houden (extra isolatie) en een tweede belangrijk punt is dat de midlayer je zweet effectief wegtrekt van het lichaam. Een midlayer met rits zorgt ervoor dat je eventueel zelf kan zorgen voor wat extra ventilatie of niet.
Nu ben je al een heel eind op weg om jezelf goed te kunnen beschermen tegen de kou. Goed thermo ondergoed isoleert je lichaamswarmte en voert het zweet weg van je lichaaam. De tweede laag, de midlayer, versterkt de thermische werking van de baselayer en voert het zweet verder af van het lichaam.
Derde laag: Hardshell
Natuurlijk kun je niet altijd met thermokleding en een midlayer de kou in. De derde laag beschermt je lichaam tegen neerslag (regen, sneeuw, ...) en wind. Deze laatste laag, meestal een waterdichte jas noemen ze een “hardshell”. Het houdt de kou buiten, het beschermt je tegen regen en sneeuw en zorgt ervoor dat je nog beter de warme lucht vasthoudt en je niet te snel afkoelt als het echt slecht weer is.
Dit zijn de kledinglagen die je kunt dragen als je jezelf wil beschermen tegen kou, wind of regen:
- Baselayer: Draag als eerste een goed thermoshirt en een hele goede thermobroek;
- Midlayer: een fleecetrui of iets soortgelijks voor extra isolatie;
- Hardshell: deze laag (jas) geeft je een waterdichte en winddichte bescherming.
Welke thermokleding heeft u nodig?
Een thermoshirt of thermobroek zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en diktes en die kun je dus al naar gelang je activiteit en reisbestemming zelf samenstellen. Iemand die naar Lapland gaat heeft baat bij de warmste thermokleding en een hardloper in de winter zal met een dunnere uitvoering prima uit de voeten kunnen. Op de website van Thermowear kun je kiezen uit verschillende soorten thermo ondergoed. Maak gebruik van onze keuzehulp. Wil u persoonlijk advies kan u altijd mailen naar info (at) thermokleding (.) nl
Thermowear tip: zorg dat je geen 100% katoenen T-shirt of sweater draagt als het koud is. Katoen isoleert heel slecht (je lichaam is veel energie kwijt aan het constant opwarmen), maar bovenal droogt katoen heel slecht / langzaam. Vergelijk het met een theedoek; het duurt erg lang voor die droog is. Als je een klamme of natte katoenen doek op je huid laat liggen dan krijg je het koud, gaan je spieren rillen en is warm worden echt een drama. Voorkom dus katoen in je kleding als je jezelf wil kleding in laagjes.
Dit thermo ondergoed is geschikt voor het kleding in laagjes
Zoals ik al aangaf, er zijn meerdere wegen naar Rome dus er is veel mogelijk. Eigenlijk kun je alles wat je je tegenkomt op onze website dragen als baselayer (de eerste laag thermo ondergoed dus). Alle kleding op de website van Thermowear is geschikt om te dragen. Om je toch een beetje op weg te helpen volgen hier een paar voorbeelden van thermokleding die je kunt dragen als je je in laagjes wilt kleden.
Merino thermokleding: het meest veelzijdige thermo ondergoed
Merinowol is een natuurlijk materiaal met schitterende eigenschappen. Enkele voordelen van merinowol:
✔ Isoleert als geen ander
✔ Merinoswol kan je heel het jaar door dragen
✔ Snelle zweetafvoer
✔ Diervriendelijk materiaal
✔ Kriebelt niet
✔ Gaat niet ruiken
✔ Isoleert ook als het nat is
Merinoswollen thermokleding is onze nummer 1 als het gaat over het warm houden van het lichaam en om zweet af te voeren bij low tot medium intensity activiteiten zoals wandelen,
Onze merinowollen topmerken
Icebreaker | Merinoo | Devold of Norway |
Woolpower |
Thermokleding voor uw reis naar Lapland
Voor als je naar Lapland gaat en de mooiste sneeuwtochten wil maken met sledehonden of lange wandelingen wil maken bij de Poolcirkel. Het is er koud en guur dus je wil jezelf maximaal beschermen tegen de kou. Op deze pagina kan de warmste thermokleding bekijken. Wij hebben enkele blogs geschreven over onze reizen naar Lapland.
Thermokleding voor op wintersport
Ga je liever op wintersport en ben je lekker fanatiek dan het je thermo ondergoed nodig dat je zweet goed afvoert en tegelijkertijd je lichaam isoleert. enkele reeksen die hiervoor geschikt zijn:
- Unleash Your Nature (hoogtechnologische skikleding)
- Odlo Active Warm ECO
- Helly Hansen Lifa Merino
- Löffler Transtex warm
Voor de minder fanatieke wintersporter of voor wie gaat wandelen in de bergen adviseren we merinowollen thermokleding. Merino thermo ondergoed isoleert als geen ander en kan goed met zweet overweg. Daaarom adviseren we dit thermo ondergoed:
Ook onder je gewone kleding kun je je kleden in laagjes
Blijf je gewoon lekker thuis deze winter maar ben je wel graag buiten, bijvoorbeeld om te sporten (hardlopen, paardrijden, crosstrainingen, workouts, etc.) dan kun je prima het warme ondergoed van Woolpower, Odlo, Craft nemen. Ook dit thermo ondergoed is gemaakt om zweet af te voeren en je warm te houden, maar is net even wat dunner dan het wintersport ondergoed, zodat je jezelf niet opblaast.
En als laatste de thuisblijvers, bankhangers, wandelaars en relaxende medemens. Deze dragen het liefst de Woolpower 200 of Icebreaker onderkleding omdat dit gemaakt is van super-zacht en heerlijk warm merino wol. De 100% natuurlijke merino wollen thermokleding draagt heerlijk onder je gewone kleding en geeft je een warm en behaaglijk gevoel.
Voor alle onderkleding geldt dat je dit eindeloos kan combineren met andere kleding om zo een aantal laagjes te vinden die het beste bij jou passen. En als je er niet uit komt en extra advies wil, dan vraag je het gewoon aan ons. Thermowear helpt je graag verder met het vinden van de beste en warmste thermokleding om jezelf in laagjes te kleden.
Thermowear
Geplaatst op zondag 19 januari 2020 20:34
Hallo Paul,
Dat klopt zeker! Zonder ventilatie is het onmogelijk om warmte (dat is de lucht waar zweet in zit) kwijt te raken. Vergelijk het met een theedoek in een plastic zak; die droogt niet en blijft nat. Dat werkt met zweten ook zo. De warmte en zweet moet ergens heen kunnen en dat kan alleen als je goed ventileert, ook tijdens het sporten, niet alleen erna.
Fijne dag!
Daniel / Thermowear
Toon meer