Kleding om te wandelen in koude temperaturen
Thermokleding voor het wandelen
Het juiste thermo ondergoed maakt het verschil!
Nu we met zijn allen massaal gaan wandelen, krijgen we veel vragen over de juiste wandelkleding voor winterwandelingen in Nederland en België. Tijd voor een blog! Nu het winter is en de temperaturen lager liggen is een goede wandeluitrusting noodzakelijk. Welke thermokleding raden wij aan om te dragen tijdens je winterwandeling. Welk thermo ondergoed heb je nodig? We beginnen met goede sokken, een thermobroek, een thermoshirt, handschoenen en een warme muts.
Thermokleding draag je in laagjes.
Omdat (lang) wandelen voor sommige een nieuwe hobby is willen we het nog eens hebben over de basis en het nut van het dragen van thermisch ondergoed. Wij adviseren om laagjes thermokleding te dragen in de winter. De eerste laag (baselayer - thermo ondergoed) ligt op de huid en is de laag waar wij van Thermowear in gespecialiseerd zijn. De baselayer heeft twee funcies. Isoleren en zwaatafvoer. De tweede laag (midlayer) draag je boven je thermokleding, deze laag bedekt je thermo ondergoed en heeft eigenlijk als doel om extra lichaamswarmte vast te houden en zorgt voor een ruimere luchtlaag rond je thermokleding. Als tweede laag raden we een fleece, sweater of trui aan. De derde laag (hardshell) moet bescherming bieden tegen wind en regen of sneeuw.
Welke thermokleding heb je nodig voor een wandeling in de koude?
- Thermoshirt
- Thermobroek
- Sokken
- Handschoenen
- Muts
- Nekwarmer
1+2) Thermoshirt en thermobroek
De twee belangrijkste onderdelen van goede wandelkleding zijn het thermoshirt en de thermobroek. Je kan de beste of duurst jas (hardshell) hebben als je thermokleding niet goed is zal je ofwel baden in het zweet (ook als het koud is) of je lichaam kan zichzelf niet op temperatuur houden. Wanneer je je lichaam niet op temperatuur kan houden gaat het in een soort van survival-mode. Je bloed wordt dan automatisch naar de meest vitale organen (Core) gestuurd om schade te voorkomen. Het logische gevolg is dat je lichaamsuiteinden (armen en benen) minder bloeddoorstroming krijgen en dus koud gaan aanvoelen! Om warme handen en voeten te hebben volstaan sokken en handschoenen niet als je core niet op temperatuur kan blijven.
Wandelen en hiken zien wij als low intensity activiteiten waar je beweegt. Bij lage intensiteit activiteiten komt er minder lichaamswarmte vrij dan bij sporten aan hoge intensiteit. Dus de thermokleding moet gericht zijn op het vasthouden van lichaamswarmte en minder op de afvoer van zweet. Thermoshirts en thermobroeken van merinowol zijn hier dan de beste oplossingen.
Dit is momenteel het beste thermo ondergoed. Onze merken die gespecialiseerd zijn in merinowollen thermokleding zijn Merinoo, Woolpower, Icebreaker en Devold of Norway.
3) Lekker warme Sokken - Woolpower thermosokken
Koude tenen zijn heel vervelend. We geven enkele tips om je voeten en tenen warm te houden. Draag goede waterdichte (wandel)schoenen met een dikkere zool en een goede ondersteuning. zorg ervoor dat de schoenen niet te krap zitten en dat je je tenen nog kan bewegen. Voor de sokken raden we sokken aan van merinowol. Voor wandelingen in Nederland en België raden we heel het jaar door de Woolpower 400 thermosokken aan. Ga je wandelen in Lapland of in de bergen raden een combinatie aan tussen de Woolpower 600 thermosokken en de Woolpower linersokken. In de meest barre situaties kies je voor de Woolpower 800 thermosokken.
4) onderhandschoenen -
Ook aan je handen kan je werken met laagjes. Een baselayer-handschoen heet eigenlijk een linerglove of binnenhandschoen. Een goede liner kan je bij koud maar droog weer ook perfect dragen als enige handschoen. Heb je te maken met koude of natte omstandigheden zoals regen of sneeuw doe je er een waterdichte buitenhandschoen over. Onze lievelingsliner van merino is de Icebreaker 260 Apex liner de synthetische tegenhanger van Odlo is de Odlo liner handschoen.
5) Muts
Heel belangrijke is de bescherming van het hoofd. Je verliest namelijk heel veel warmte via je hoofd daarom is het belangrijk om dat te voorkomen met een pet of muts.
6) Nekwarmer
De nekwarmer wordt zwaar onderschat! Het is een zeer belangrijk onderdeel van je uitrusting. Een nekwarmer zorgt ervoor dat de laatste spleetjes en gaatjes rond je hals opgevuld worden en voorkomt zo dat koude lucht en wind achter je jas schiet.
Lees ook wat je kan doen tegen koude knieën.
Vind de juiste maat dankzij onze maattabellen
De juiste maat is belangrijk. HIER vind je alle maattabellen. Ieder merk heeft een andere de maattabel. Wij vinden het aangenaam als onze thermokleding tijdens het wandelen niet te strak zit dus als we tussen 2 maten zitten nemen we de grotere.
Wij wensen je heel veel plezier bij het (her)ontdekken van je buurt, park, stad of bos. Blijf bewegen en blijf gezond!
LAAT NERGENS AFVAL ACHTER EN HEB RESPECT VOOR DE NATUUR