Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Dinsdag 1 Oktober 2024

Op reis naar Lapland? Alles wat je moet weten voor je vertrekt

Lapland is een adembenemende bestemming die jaarlijks vele avonturiers trekt. Met haar unieke landschappen, rijke cultuur en spectaculaire natuurverschijnselen is Lapland dan ook een topervaring. Ben je van plan dit magische noordelijke gebied te bezoeken? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. In dit artikel behandelen we een aantal essentiële zaken die je moet weten voordat je op reis gaat naar Lapland.

Cultureel gebied in 4 landen

De meesten kennen wel Zweeds en Fins Lapland. Maar eigenlijk strekt het gebied zich uit over gedeeltes in vier landen: Noorwegen, Zweden, Finland en een stukje Rusland. Lapland ligt grotendeels ten noorden van de Noordpoolcirkel.

De oorspronkelijke inwoners van Lapland zijn de Samen (of Sami). Zij hebben een eigen taal - met regionale varianten - en een rijke cultuur. De Sami worden ook wel Lappen of Laplanders genoemd, maar da’s eerder een minderwaardige of zelfs beledigende term. Gebruik dus best de benaming Sami als je naar het hoge noorden van Scandinavië reist. Andere namen voor Lapland zijn Samenland, Saemie, en Sápmi.

Tip: Respecteer de Sami cultuur. Leer over de inheemse Sami bevolking, hun gebruiken en manier van leven. Toon respect en interesse. Probeer bijvoorbeeld de lokale keuken. Van rendiervlees tot verse bosbessen: het proeven van plaatselijke gerechten maakt je ervaring compleet.

Welk deel van Lapland is het beste om naar te reizen?

Afhankelijk van wat je wilt doen, zijn er verschillende leuke regio’s van Lapland waar je je winterse avontuur kunt beleven. De meeste reizigers kiezen voor Zweeds of Fins Lapland. Daar zijn namelijk de meeste toeristische trekpleisters en activiteiten te beleven. Denk aan hondensledetochten, het noorderlicht spotten, of een overnachting in een prachtig ijshotel.

Wat is het beste: Zweeds of Fins Lapland?

Ook je reisbestemming in Lapland hangt af van wat je wilt. In Fins Lapland tref je vooral grote bossen en uitgestrekte, bevroren meren. Zweeds Lapland daarentegen is een stuk bergachtiger. Als je gaat voor de Sami-cultuur te leren kennen, is Zweeds Lapland te beste keuze. Want daar bevinden zich nog meer authentieke Sami-stammen. Moet je op je budget letten? Dan is Fins Lapland goedkoper dan Zweden.

Wat is de beste periode voor je Laplandreis?

De beste tijd om Lapland te bezoeken is van december tot maart. Tijdens deze wintermaanden is het landschap bedekt met sneeuw, wat essentieel is voor veel typische activiteiten. Bovendien zijn de kansen om het noorderlicht te zien in deze periode het hoogst.

Waar in Lapland heb je de grootste kans op noorderlicht?

Boven de Noordpoolcirkel is de kans overal groot om het noorderlicht, of aurora borealis, te zien. Zolang het tenminste niet bewolkt is. Dit zijn enkele - maar zeker niet alle - plekjes waar je de grootste kans hebt:

  • Tromsø in Noorwegen
  • Abisko in Zweden
  • Rovaniemi in Finland

Extra tip: hoewel meteorologen het noorderlicht ongeveer kunnen voorspellen, ga je er best niet van uit dat je het op een bepaald moment zult zien. Hou dus enkele avondjes van je reis vrij zodat je speling hebt en je kans vergroot om het noorderlicht te zien.

Wat zijn de leukste activiteiten op winterreis in Lapland?

Er valt heel wat te beleven in Lapland. De meest typische activiteit in het hoge noorden van Scandinavië zijn de noorderlichtexcursies waar we het al over hebben gehad. Daarnaast kan je je avontuurlijke reis aanvullen met onder andere deze ervaringen:

  • Een hondensledetocht of husky-safari
  • Skiën, snowboarden of langlaufen
  • Een wandeling met sneeuwschoenen
  • Een hartverwarmend bezoek aan een Finse sauna
  • IJsvissen op een bevroren meer
  • Op een sneeuwscooter rijden
  • Een bezoekje aan een rendierboerderij

Hoe koud is Lapland in de winter?

Temperaturen in Lapland dalen in de wintermaanden tot wel -30°C of zelfs lager, vooral tijdens de nacht. Deze extreme kou, gecombineerd met sneeuw en wind, vereist een goede voorbereiding op het gebied van kleding en uitrusting.

Hoelang is het licht in Lapland in de winter?

Rond half december begint in het hoge noorden de kaamos. Da's een Fins woord dat de periode van schemering en duisternis in de winter aanduidt. Hoe hoger naar het noorden, hoe langer de kaamos duurt. In het uiterste noorden is dat bijna twee weken. Iets meer naar het zuiden, rondom Rovaniemi en Kuusamo, is dat een aantal weken. Deze donkere periode levert wel mooie kleuren op en extra kansen om het noorderlicht te zien.

Eind januari kan je weer minstens zes uur daglicht verwachten. Eind februari zit je aan bijna tien uur en halverwege maart, richting de lente, mag je op zo'n twaalf uur licht rekenen.

Welke kleding draag je best in Lapland?

Dé kledingtip voor Lapland: laagjes, laagjes, laagjes. Meerdere lagen isoleren beter tegen de kou. Bovendien kan de temperatuur in Lapland snel veranderen. Als je meerdere kledinglagen draagt kan je iets uittrekken of weer aandoen wanneer het nodig is.

Begin met een thermische basislaag die vocht afvoert, gevolgd door een isolerende laag zoals wol of fleece, en eindig met een waterdichte en winddichte buitenlaag. Vergeet niet om goede kwaliteit handschoenen, een warme muts en stevige, geïsoleerde laarzen aan te schaffen.

Lees ons uitgebreide kledingadvies voor je Laplandreis.

Extra tip: gebruik zonnecrème, hydrateer en eet voldoende. De kou vergt vaak meer energie van je lichaam dan hitte. Zorg er dus goed voor dat je genoeg (water) drinkt en goed eet om je krachten op peil te houden. Bovendien kan in een besneeuwd gebied de zon ook fel branden. Maar je merkt het niet snel door de kou. Zorg er dus zeker voor dat je zonnecrème smeert als je buitenactiviteiten in de Lapse sneeuw doet.

Een goed voorbereide reis naar Lapland biedt een onvergetelijke ervaring, vol avonturen en spectaculaire natuur. Zorg er ook voor dat je respectvol omgaat met het milieu en de lokale gebruiken. Dit maakt je bezoek nóg aangenamer. Zowel voor jezelf als de lokale gemeenschap.

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »