Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Donderdag 18 Februari 2021

Thermokleding Motorrijden in Zomer en Winter

We krijgen bij Thermowear veel vragen van motorrijders die willen weten welke thermokleding of zweetkleding ze onder hun motorpak kunnen dragen. Aangezien wij zelf ook motorrijden, kunnen we je wel wat tips geven die voor ons goed hebben uitgepakt en waar jij misschien ook wat aan hebt.

Thermokleding voor onder je motorpak heb je nodig in de winter als je een echte doorrijder bent. Maar ook in de zomer kan je thermokleding goed gebruiken. We weten namelijk allemaal hoe warm het kan worden in je leren pak in de brandende zon, of onder je textielpak tijdens een fijne motortoertocht. In de winter draag je het om lekker warm te blijven. In de zomer draag je sneldrogend ondergoed dat je lichaam zo droog mogelijk probeert te houden. Of, zoals ik het gebruik: om er voor te zorgen dat je leren pak niet als een laag dubbelzijdig tape aan je huid blijft plakken.

Om je op weg te helpen geven we hier onze persoonlijke voorkeur. Natuurlijk pas jij je voorkeuren aan je eigen specifieke situatie en vereisten aan!

Zo blijf je in de winter warm op de motor

In de winter rijden we ook motor, want ja, het is een gebruiksvoorwerp en het is zonde om de motor in de winterstalling te zetten. Het is hier lang niet zo koud als in Noorwegen, dus je kan (tussen de buien door) prima doorrijden. Zelfs als heel Nederland zit te rillen van de kou bij de kachel, zijn er zat mooie dagen waarop je er met de motor lekker op uit kan.

Deze thermokleding dragen wij in de winter onder ons motorpak

De thermokleding die wij in de winter veel dragen is thermo-ondergoed van merino-wol. Met name de Devold Expedition thermokleding uit Noorwegen of de Woolpower of 400 thermo-onderkleding uit Zweden. Deze dikke thermokleding van merino-wol is uitstekend geschikt om te dragen bij matige activiteit als het koud is. Woolpower is het dikst en Devold is wat dunner.

Daarnaast zorgen we er natuurlijk voor dat de wind bijna geen kans krijgt, want als je het ergens koud van krijgt is het wel de wind. Stop alle gaten bij de hals, de polsen en de bovenzijde van de motorlaarzen goed dicht. Dat scheelt een boel. Hou er verder rekening mee dat de thermokleding dikker is dan een katoenen T-shirt. Je hebt dus meer volume aan en daardoor zit je jas waarschijnlijk wat strakker.

Bijna alle dikke thermokleding is geschikt voor het motorrijden

Je kan in de wintermaanden eigenlijk alles dragen dat ook geschikt is voor extreme wintersporten of thermokleding die hoort bij weinig beweging in hele koude omgevingen. Ons assortiment is zo samengesteld dat je met één type ondergoed een hoop kanten op kan, in plaats van dat je voor elke activiteit andere kleding moet kopen.

Je zou de Devold Expedition kunnen vervangen voor een Icebreaker 260 (deze reeks is wel wat fragieler). Als je met thermokleding in de winter op de motor lekker zit, dan rij je al een heel stuk plezieriger rondjes.

Zo blijf je in de zomer koel en droog op de motor

In de zomermaanden moet je niets hebben van dikke thermokleding onder je motorpak, want dan ga je zweten. En veel ook. En aangezien een leren motorpak nou niet echt superfijn ademt lijkt mij dat niet echt wenselijk. Zorg er daarom voor dat je hele dunne thermokleding draagt die gericht is op het afvoeren van zweet en het droog houden van je huid.

Zelf draag ik in de zomer onder mijn leren motorpak van Helly Hansen Lifa of de Craft Extreme X. Onder mijn textiel motorpak draag ik altijd iets van merino. Het liefst de Woolpower Lite, Devold Breeze of de Icebreaker onderkleding, maar wel met lange mouwen. Zelfs voor een zomers ritje op de Vespa doe ik mijn thermokleding aan.

Let er op dat je van Craft wel de Extreme serie neemt. Veel motorzaken (ook op internet) bieden de Craft Active aan en dat is, zeg maar, de instap-versie van het thermisch ondergoed. Lekker voor op de bank, maar niet voor tijdens het motorrijden. De Extreme thermokleding van Craft voert het zweet echt veel beter af dan de gewone Active thermokleding (die overigens ook te dik is voor de zomermaanden).

Zomers thermo-ondergoed voor op de motor is dun en voert zweet af

Het dunne ondergoed is ontworpen om zweet van je lichaam af te voeren naar buiten toe. Echter, met een serieus stevig motorpak aan zal dat ventileren niet meevallen. Ik stap nog vaak genoeg af met een bezwete rug. Toch heeft het dunne ondergoed heeft zo zijn voordelen.

  1. Ten eerste droogt het super snel. Je trekt je jas uit tijdens een pauze, of je zet wat kieren open tijdens het rijden en de stof is vrij snel weer droog.
  2. Ten tweede blijft je huid niet aan je motorpak plakken als je zweet. Het ondergoed zorgt voor een heel comfortabel laagje tussen je huid en het motorpak waardoor je veel gemakkelijker kan blijven bewegen en je je niet zo opgesloten voelt. Ook al ben je aan het zweten, het voelt lang niet zo erg als wanneer je zonder thermoshirt je motorpak draagt.

Je kan de onderkleding die wij tijdens het motorrijden dragen vervangen door soortgelijk ondergoed, als je er maar rekening mee houdt dat het dun genoeg is en gericht is op zweetafvoer en niet op isolatie.

Let er op dat thermokleding voor op de motor kwetsbaarder is dan wanneer je het meeneemt op wintersport of tijdens het sporten. Door ritsen, klitteband, scherpe naden, rugprotectors of weet ik wat allemaal kan er zo maar een haaltje ontstaan in je kleding. Hierdoor gaat de werking niet achteruit, maar het staat wat minder fraai. Wees zuinig op je thermokleding, dan heb je er seizoenen lang plezier van.

Thermowear-tip: merino-wol stinkt niet

Ohja, en voor ik het vergeet, een extra super gratis toffe tip: merino-wol gaat niet stinken! Als jij met je motorvrienden drie dagen door Duitsland rijdt met een mooie toertocht heb je natuurlijk geen tijd om iedere dag een wasje te draaien. Tadaah, maak kennis met merino-wol!

Merino-wol gaat niet stinken, ook niet als je het een paar dagen of zelfs een week achter elkaar draagt. ‘s Avonds even uithangen en je hebt de volgende dag een fris-ruikend shirt tot je beschikking. Echt super!

Als je nog vragen hebt over welke thermokleding voor het motorrijden het beste is, neem dan even contact op.

Veel veilige kilometers op de motor gewenst!

  • Philippe

    Geplaatst op donderdag 14 oktober 2021 19:30

    hey jos,

    Bedankt voor je vraag en wat cool dat je gaat lessen! Hopelijk ben je net zo snel verkocht als mij. Wanneer de temperatuur zakt kies ik steeds voor de Woolpower 400 serie. Ik draag enkel mijn thermokleding onder mijn motorpak. Draag zeker geen spijkerbroek, die houdt namelijk je zweet veel te lang vast.

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »