Wat is merino wol?
update 21-05-21
Wat is merino wol?
Merino wol is een wolsoort dat afkomstig is van het merinosschaap. De wol van het merino-schaap is veel fijner van structuur en daardoor veel zachter voor je huid dan wol van een gewoon schaap. Merino wol is uitstekend geschikt om onderkleding van te maken die je rechtstreeks op huid draagt. Je kan merino thermokleding (indien nodig) combineren met een tweede en derde laag.
Waar komt merino wol vandaan?
Merino wol is afkomstig van het merino-schaap die vaak leeft in onherbergzame berggebieden zoals Nieuw Zeeland, Australië, Patagonia of soortgelijke berglandschappen. Omdat de natuur hier ruig is krijgt het schaap veel te verduren. Om zich hiertegen extra goed te kunnen beschermen is een andere wol-soort ontstaan dan de wol die je terugvindt op de schapen die op Texel lopen bijvoorbeeld.
Is merino wol diervriendelijk?
De merino wol van de merken die je bij Thermowear terugvindt is allemaal afkomstig uit gecertificeerde boerderijen verspreid over de wereld. De betreffende merken hebben zeer harde afspraken gemaakt over garanties met betrekking tot het dierenwelzijn. Zo is het niet toegestaan dat de dieren mishandeld worden (bijvoorbeeld door mulesing), mogen ze geen overbodige antibiotica toegediend krijgen en moeten ze buiten vrij rond kunnen lopen.
De merken (Woolpower, Devold of Norway en Icebreaker) houden hierop streng toezicht en dierenleed dat geconstateerd wordt resulteert uiteindelijk in het stopzetten van overeenkomsten. Onze merken hebben elk op hun eigen website pagina's ter beschikking gesteld om hier open en transparant verslag van te doen. Hier zie je heel duidelijk hoe zij je goed kunnen informeren hierover.
Hoe wordt merino wol verwerkt?
De schapen worden 1 keer per seizoen geschoren op de boerderij waarna de ruwe wol wordt verzemeld en naar fabrieken wordt vervoerd. Hier worden de balen merinowol verwerkt tot garen om ze zo geschikt te maken voor verdere verwerking in de kledingindustrie.
Waar kun je merino wol voor gebruiken?
Omdat de basisgrondstof merino heel veelzijdig is kun je heel veel kanten op met thermokleding van merinowol. Van onderkleding, boxershorts, mutsen, handschoenen en sjaals tot aan superzachte en thermokleding voor winter EN zomer. Regelmatig verbazen onze klanten zich als we merino thermokleding aanraden voor in de zomer. Merino kan ook als het warmer is perfect je lichaamstemperatuur regelen. Ook als het ‘s morgens kouder is en in de namiddag warm kan merinowol hier perfect mee overweg!
Kriebelt merino wol?
Nee, zoals eerder aangehaald heeft merinowol een heel fijne structuur (uitgedrukt in micron). Hierdoor is het zacht om dragen en gaat het niet jeuken. Devold of Norway is zo zeker van hun stuk dat ze zelfs een “no itch garantee” in het leven hebben geroepen.
Gaat merino wol stinken?
Wear more, wash less is een advies dat wij, voor merinowollen onderkleding, aan iedereen meegeven! Je kan merinowol gerust een aantal dagen na elkaar dragen zonder het te wassen en toch gaat het niet stinken. Merino neutraliseert op natuurlijke wijze de bacteriën die voor de onaangename zweetgeur zorgen. Waar veel fabrikanten van synthetische kleding werken met milieuonvriendelijke zilverionen is dit bij merinowol niet nodig. Gewoon ’s avonds even laten luchten en je kleding is klaar voor de volgende dag. Naast plaatsbesparing, omdat je minder kleding moet meenemen, in je rugzak (tijdens het wandelen of hiken) zorgt het minder wassen van je kleding ook voor minder microplastic in ons afvalwater. Doe gerust zelf eens de test en laat je overtuigen.
Wandelkleding van merino?
Merino wol is de beste keuze als het gaat over wandelkleding. Het belangrijkste voordeel van Merino is dat het als de beste je lichaamstemperatuur kan regelen. Zelfs wanneer je merinowol onderkleding nat is, regelt je merino thermokleding je lichaamstemperatuur. Het voert ook je transpiratie af Kwalitatieve merken hebben platte naden waardoor ze geen irritatie veroorzaken bij het dragen van een rugzak. Dat merino wandelkeding superzacht is een mooie extra voor je gevoel maar ook als je verschillende laagjes wil dragen.
Wat zijn de voordelen van wandelsokken van merino?
Merino wandelsokken kunnen zeer goed om met je zweet. Bestel je merino wandelsokken niet kleiner en zeker niet groter dan je schoenmaat. Een gespecialiseerde wandelsok heeft het best een strakke pasvorm en verschillende zones met versteviging (hiel en tenen). De merinowol, de pasvorm en het (nagenoeg) naadloos model voorkomen samen de vorming van blaren. Tip: voor wandelingen (+15km) adviseren we altijd, dus ook als het warm is, om een dikkere uitvoering te nemen. Ga je wandelen in extreme winterse omstandigheden dan kan je een linersok combineren met een dikkere sok erover.
Benieuwd naar onze merken?
Bekijk ook dit overzicht van de beste merinowol-merken met hun toepassingen.