Wat te doen tegen koude knieën?
Last hebben van koude knieën kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er een medische klacht aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld artrose (slijtage van de knieën), maar een slechte doorbloeding, op de tocht zitten of bijvoorbeeld dat je gewoon heel erg slecht tegen kou kan.
Het medische aspect van koude knieën kan ik hier niet behandelen omdat ik geen medische achtergrond heb. Wil je meer weten over bijvoorbeeld artrose of andere aandoeningen die met je knieën te maken hebben dan kun je het beste met je huisarts contact opnemen. Die kan je heel specifiek vertellen wat er mis is of wat er medisch mogelijk is om het op te lossen.
Koude knieën als je stil zit, brrr!
Wanneer je veel stil zit in de kou, bijvoorbeeld als je aan het vissen bent, in een rolstoel zit of gewoon een taak hebt waar het koud is, dan krijg je vaak snel last van de kou. Die trekt van onderaf langs je benen omhoog en omdat je nou eenmaal niet veel bloedvaten om je knieën hebt zitten koel je daar razendsnel af. Net als bij de polsen en je ellebogen bijvoorbeeld.
De oplossing is ten eerste zorgen voor goede schoenen met goede sokken die niet strak zitten. In de schoen moet voldoende ruimte zitten zodat er lucht in stil kan staan. Deze stilstaande lucht kan door je tenen prima warm gehouden worden en dat zorgt voor een ideale isolatielaag. Wiebel vervolgens veelvuldig met je tenen om de bloedsomloop goed op gang te houden. Dat scheelt al een boel!
Zo houd je je knieën warm.
Het volgende dat je kunt je doen is een thermobroek dragen met extra isolatie rond de knieën. Odlo X-Warm is speciaal thermo ondergoed dat voorzien is van extra isolatie rondom je knieën, er zit dus een dubbellaags stof dat het mogelijk maakt dat er nóg meer lucht kan blijven hangen om je lichaam. Hoe meer stilstaande lucht, des te beter is je isolatie.
Overigens, het thermoshirt van Odlo X-Warm is ook voorzien van een dubbele laag stof. Op de nieren, ellebogen en schouders zit een dikke dubbele laag stof die je extra warm houdt als je niet beweegt en het buiten koud is.
Een merino alternatief is de Woolpower 400 thermobroek. Dit is met grote afstand onze warmste thermobroek. Merinowol is een natuurlijke vezel die heel goed om kan met lucht en vocht! Er bestaat natuurlijk ook een thermoshirt in dezelfde reeks.
Naast het dragen van warm thermo ondergoed tegen koude knieën is het van belang dat je zorgt dat je blijft bewegen. Zonder beweging komt de bloedsomloop zeer slecht op gang en loop je binnen drie tellen te rillen van de kou. Door te bewegen creëer je warmte en gaat je hart sneller kloppen om het warme bloed rond te pompen. Hoe meer je beweegt (al dan niet met tussenpozen) des te beter ben je in staat om je lichaam op temperatuur te houden. Het dragen van een thermobroek en thermoshirt zal je hierbij zeker helpen. Je hoeft wat minder hard zelf aan het werk en de thermokleding is in staat om de lichaamswarmte goed vast te houden waardoor je langer buiten in de kou kan zijn.
Odlo en Woolpower thermobroeken tegen koude knieën.
De Odlo Extra Warm thermobroek ECO en Woolpower 400 thermobroek zijn geschikt voor iedereen die last heeft van koude knieën in de wintermaanden. Deze thermobroeken kunnen ook gedragen worden tijdens de wintersport, maar ook minder valide personen kunnen baat hebben bij deze extra warme thermobroek van Woolpower of odlo. Onze ervaring is dat deze thermobroeken zeer fijn zijn als je last hebt van koude knieën.