Welke baselayer? We helpen je met het kiezen van de juiste thermokleding
Welke thermokleding moet je kiezen en welke baselayer heb je nodig? Ik help je met het maken van een keuze.
Er zijn zo veel soorten functionele en technische kleding, dat het soms lastig is om te kiezen welk thermo ondergoed als basislaag nou het beste is.
Dat hangt vooral af van een aantal factoren:
- Wat ga je doen?
- Welke temperatuur heeft de omgeving waarin je gaat bewegen?
- Wat heb je nog meer aan?
Temperatuur ervaart iedereen anders en je kan er aan "gewoon" geraken. Zo kunnen Eskimo's veel beter tegen de kou dan Spanjaarden EN omgekeerd. Je zal dus zelf een beetje mee moeten denken en moeten schuiven met de verschillende criteria.
Wat ga je doen?
Wanneer je gaan wandelen heb je een ander thermoshirt of thermobroek nodig dan wanneer je met de fiets op pad gaat, of wanneer je de sneeuw gaat opzoeken. Bedenk dat je meer isolatie nodig hebt op het moment dat je minder gaat bewegen en dat je meer afvoer van zweet nodig hebt als je juist wel veel gaat bewegen. Hierop kun je de dikte van je kleding aanpassen. Niet alleen je thermo ondergoed, maar ook de tweede en derde laag.
Bijvoorbeeld: voor het wandelen is merino thermokleding ideaal, hier ligt de nadruk op het isoleren van de warmte. Wanneer je intensief gaat sporten heb je meer aan een strakker shirt dat gericht is op de afvoer van zweet! Strakkere shirts sluiten aan en kunnen zo beter het zweet van je huid plukken en afvoeren. Om te wandelen mag je thermokleding wat losser zitten, op die plaatsen ontstaan luchtzakjes waardoor het nog beter isoleert!
Welke temperatuur heeft de omgeving waarin je gaat bewegen?
Heel erg belangrijk om mee te nemen in je besluit is de overweging van de temperatuur waarin je gaat bewegen (of stilstaan). Je kan zelfs in de zomer een dik thermoshirt nodig hebben en soms is in de winter het dunste shirt ook voldoende.
Alles hangt samen met wat je gaat doen (hoeveel beweeg ik) en hoe warm of koud is het.
Stel het is buiten koud; een wandelaar heeft dan behoefte aan een dikke en warme basislaag (ondergoed). Bijvoorbeeld een Merinoo 200, een Devold Expedition, een Odlo X-Warm of een Icebreaker 260 serie. Maar iemand die gaat sporten in dezelfde temperatuur, heeft aan een lichter thermoshirtje genoeg. Bijvoorbeeld een Craft Advance warm, een Odlo Warm ECO of een Löffler warm baselayer. Belangrijk is dus het type materiaal en de dikte van het materiaal aan te passen aan de temperatuur waarin je gaat sporten of bewegen.
stel het is buiten warm: als het buiten warm is dan dan moet je basislaag gericht zijn op het afvoeren van je zweet en minder op het isoleren van het lichaam. Of je kiest voor een t-shirt of singlet is persoonlijk. Ook Je kan de onderstaande reeksen gebruiken als enkele laag of in combinatie met andere (sport)kleding. Onze favoriete reeksen voor te sporten in de zomer: Odlo F-dry ECO, Odlo Performance Light, en Löffler transtex Light. Ga je heel intensief sporten dan raden we je deze reeksen aan Löffler Transtex Light+, Odlo Performance X-Light en de Craft Pro Dry Nanoweight.
TIP: ga je wandelen of meerdaags hiken in de zomer dan is merino thermokleding de beste oplossing. Merinowol reguleert perfect de lichaamstemperatuur, voelt heel prettig aan en kan goed om met zweet (EN HET GAAT NIET STINKEN). Voor in de zomer adviseren we de Merinoo 200, Devold Breeze, Woolpower Lite of Icebreaker 200
Wat heb je nog aan?
Los van deze twee belangrijkste factoren (temperatuur en beweging) spelen er natuurlijk nog meer zaken mee. De belangrijkste die we nog toelichten is je volledige kleding uitrusting! Je thermokleding is de baselayer en dus de basis van je kleding en de belangrijkste schakel in de juiste isolatie en zweetafvoer. Je kan de beste of duurste jas aanhebben als je andere lagen niet in orde zijn, zal je baden in het zweet en of het koud hebben.
Mocht je meer advies willen, laat het dan even weten in de reacties hieronder, of stuur mij een mail.
Daniel van den Hoek
Geplaatst op zaterdag 3 december 2016 13:17
Hi Rachel,
Chek deze serie, precies wat je zoekt:
https://www.thermokleding.nl/search/woolpower+400/
Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet, Daniel van den Hoek
Toon meer