Zweethemd, waarom en wanneer draag je dat?
Wat is een goed zweethemd? Wanneer draag je een zweethemd? Thermowear Magazine legt uit wat een zweethemd is en wanneer je het thermisch ondergoed draagt.
Waarom en wanneer moet ik een zweethemd dragen?
We krijgen bij Thermowear regelmatig de vraag wanneer je het best een zweethemd kunt dragen en welk zweethemd het best is.
Wat is een zweethemd?
Als eerste zal ik toelichten wat we bij Thermowear bedoelen met een ‘zweethemd’. Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen. Daarnaast wordt er een breitechniek gebruikt die ervoor zorgt dat de stof zeer open is waardoor optimale ventilatie en dus super snelle verdamping wordt bereikt.
VERMIJD TEN ALLE TIJDEN KATOENEN ZWEETHEMDEN. deze nemen enkel het vocht op maar laten het niet verdampen, met een vervelend klam gevoel als gevolg.
Waarom draag je een zweethemd?
Vaak is het niet prettig om een natte en bezwete huid te hebben, je koelt snel af, je kleding plakt aan je huid en het voelt gewoon niet comfortabel. Dus we willen graag dat de huid zo lang mogelijk droog aanvoelt, zowel bij lichte activiteiten als ook tijdens intensievere inspanningen zoals hardlopen.
Om dit voor elkaar te krijgen zijn er zweethemden en zweetshirts ontworpen.
Een zweethemd zorgt ervoor dat je huid zo lang mogelijk droog aanvoelt, zowel bij weinig zweten als bij extreem veel zweten. Een droge huid voelt niet alleen comfortabeler maar zorgt er ook voor dat je minder snel afkoelt. Een laag zweet op je huid kan voor een zeer snelle afkoeling van je lichaam zorgen, iets wat iedereen wel eens ervaart bij een natte rug in een frisse omgeving. Je merkt het vooral als je na een training of wedstrijd even staat uit te puffen. De rillingen schieten over je rug!
Wanneer draag je een zweethemd?
Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn: altijd! Natuurlijk wordt een zweethemd het meest ingezet tijdens activiteiten waarbij veel gezweet wordt, maar deze hemden dragen zo fijn dat je ze eigenlijk ook heel goed dagelijks kunt gebruiken. Dus ook als je niet van plan bent om te zweten.
Zweetshirts zijn zo dun dat ze niet alleen prima onder je sportkleding gedragen kunnen worden, maar ook onder een blouse of t-shirt. Deze laatste zijn vaak gemaakt van katoen, niet erg functioneel dus. Maar juist dan kan het prettig zijn om een zweethemd eronder te dragen. Mocht het toch warm worden (binnen of buiten) dan zorgt het zweethemd ervoor dat je huid langer droog blijft en voorkom je dus dat het natte t-shirt of de natte blouse aan je huid gaan plakken.
Daarnaast kan het ook zeer prettig zijn om een zweethemd te dragen tijdens de koude wintermaanden, onder je isolerende thermokleding. Vooral als je thermokleding iets losser zit kan het fijn zijn om hier nog een zweethemd onder te dragen. Deze sluit goed aan op de huid en zorgt dan eigenlijk voor een extra heel dun isolerend laagje wat net even die koude rillingen kan voorkomen. Een zweethemd kun je dus perfect combineren met thermisch ondergoed.
Dus, is een zweethemd alleen voor sporters en is dit echt specifiek sportondergoed?
Nee, zeker niet. Draag zo’n zweethemd bij al je activiteiten zoals bijvoorbeeld tijdens het werken in de tuin, je dagelijkse werk op kantoor, in de winkel of in de buitenlucht, tijdens het reizen in auto, bus of vliegtuig en natuurlijk tijdens actieve vakanties in zomer- én wintermaanden.
Zweethemden en zweetshirts zijn er voor zowel dames als heren, in allerlei uitvoeringen en kleuren: